Op Fietse nieuws

Home - Bikepark in Roden

Bikepark in Roden

Bikepark in Roden

De afgelopen weken is hard gewerkt aan de aanleg van het bikepark aan de Kanaalstraat Roden. Nadat zeker was gesteld dat er geen nestelende vogels zich op het terrein bevonden, konden de werkzaamheden beginnen. Ondanks de lastige kleigrond kon toch een prachtig uitdagend parcours van ongeveer 1 kilometer lengte op het terrein aangelegd worden. Daarbij werd gebruik gemaakt van het gronddepot wat ter plekke beschikbaar was.

Met behulp van een grote groep vrijwilligers werd de ruwe baan voorzien van drie bruggen over de natste gedeeltes en werd het oppervlak van de baan geharkt en verder geëgaliseerd. Hulde daarvoor! Naast de baan is een zogeheten pumptrack gerealiseerd. Op deze baan is het de bedoeling om zonder te trappen rondjes te blijven rijden. Een pittige technische uitdaging!

Als laatste onderdeel zijn de afgelopen dagen ook een viertal zogeheten rock gardens (letterlijk: rotstuinen) gerealiseerd. Deze vermijdbare obstakels zijn steeds vaker een vast onderdeel in (inter)nationale mountainbike wedstrijden en mogen daarom hier natuurlijk niet ontbreken.

Wat nu nog moet gebeuren is de baan verder inrijden zodat de hobbels en ongelijkheden zoveel mogelijk glad gereden worden. Naarmate de baan meer gebruikt wordt, komen ook de wat zwakkere plekken in beeld, die vervolgens verbeterd kunnen worden. Wat in elk geval nu al is gelukt is de aanleg van verschillende kikkerpoelen en het hergebruik van wilgenopschot op het terrein. Hierdoor krijgen kikkers en salamanders de kans op een goede (groene) leefomgeving.

Ondertussen worden ook de eerste voorbereidingen getroffen door de buurtsportcoaches om met basisschoolleerlingen fietsclinics te gaan uitvoeren op het bikepark. Dat dit kinderen aanspreekt bleek al wel de afgelopen weken, want in de vakantie en op avonden wisten al veel kinderen het bikepark te vinden. Letterlijke quote van een van de aanwezigen: “Dit is echt veel leuker dan thuis achter mijn computer zitten gamen!Daar doen we het natuurlijk graag voor!