Op Fietse nieuws

Home - Fietsambassadeur Johan Wekema vertelt zijn verhaal

Fietsambassadeur Johan Wekema vertelt zijn verhaal

Fietsambassadeur Johan Wekema vertelt zijn verhaal

‘Of ik fietsambassadeur wilde worden voor de gemeente Noordenveld?’

Deze vraag kreeg ik via de mail voorgelegd.

Juist op dat moment was ik net gefinisht in Faro, Portugal, na een fietsreis van 7 weken en 4500km.  Zeven weken die mij het prachtigste van Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Portugal hebben laten zien.

Zeven weken waarin het vaak heerlijk weer was, maar waarin ook regen, kou en veel tegenwind karaktervormende ingrediënten schiepen. Maar het was bovenal een prachtige belevenis, een reset van het drukke bestaan!

Fietsambassadeur dus. Hmm, wat is dat dan?

Moet ik dan nog meer roepen hoe fantastisch fietsen is, hoe je er gezond van blijft of wordt?

Dat het geweldig is voor het milieu als we wat vaker de fiets pakken?

Dat fietsende jeugd beter presteert op school en studie?

Dat fietsen de geest verruimd en stress tegengaat?

Dat weet toch iedereen? Of niet? Zit ik teveel in het “wereldje”?

Na een heel leven al op een racefiets te hebben gezeten, na 22 jaar mede-eigenaar van een fietsenzaak te zijn geweest en als medeorganisator van de Slag om Norg, Drenthe 200 en Veldslag om Norg misschien wel. De fiets ís mijn passie.

En juist die passie zou ik dolgraag willen overbrengen op anderen. Dus ja, ik wil fietsambassadeur zijn voor de gemeente Noordenveld. Zodat ik hardop kan blijven roepen hoe geweldig fietsen in onze gemeente is (daarbuiten trouwens ook). Hoe mooi het zou zijn als meer mensen op de fiets naar hun werk in bijvoorbeeld Groningen gaan in plaats van in Peizermade aan te sluiten bij een rij andere chagrijnige autorijders.

Én, zodat meer mensen af en toe een fietsreis gaan maken om het drukke bestaan een reset te geven! En nee, dit hoeft echt geen 7 weken en 4500km, dit kan ook een klein weekje naar Ost-Friesland zijn!

Johan Wekema