Op Fietse nieuws

Home - De fiets maakt je gezonder, gelukkiger en financieel beter

De fiets maakt je gezonder, gelukkiger en financieel beter

De fiets maakt je gezonder, gelukkiger en financieel beter

We zijn er van overtuigd dat de inwoners van Noordenveld veel voordelen kunnen behalen door het stimuleren van het fietsgebruik. Het verbeteren van gezondheid en verkeersveiligheid en het stimuleren van de economie en werkgelegenheid is voor ons allemaal van groot belang.

Als voorbeeld noemen we de te verwachten economische spin-off voor de toeristische sector. We verwachten meer bestedingen bij de horeca en meer hotelovernachtingen door evenementen en terugkerende bezoekers.

Maar ook de te verwachten positieve effecten op de gezondheid van onze inwoners zien wij als een belangrijk aspect van deze plannen. Op kortere termijn zou dit kunnen leiden tot betere prestaties van werknemers en scholieren en op langere termijn tot dalende zorgkosten. De ambities als Fietsgemeente pakken wij graag met anderen op. De middelen die wij de komende jaren beschikbaar willen stellen, dienen als cofinanciering om uiteindelijk het drievoudige te kunnen inzetten.

Veel gemeenten kunnen zeggen dat ze prachtige natuur hebben en mooie fietspaden. De gemeente Noordenveld ook. Wat deze gemeente onderscheid van de rest zijn de bijzondere fietsevenementen die er worden gehouden. Zoals de (Veld) Slag om Norg bijvoorbeeld. Scholen en bedrijven kunnen hierop aanhaken met zogenaamde ‘side-events’. Hiermee kan de gemeente Noordenveld zich verder profileren als fietsgemeente. Het grote voordeel van fietsen is dat het erg gemakkelijk is in te passen in het dagelijkse patroon. Reizen naar school of werk moeten we toch. En dat de fiets veel goedkoper is dan de auto merk je in je portemonnee.

Uiteindelijk willen we met dit fietsproject vooral meer mensen enthousiast maken om op de fiets te gaan. Niet alleen omdat het bijdraagt aan de economie en de gezondheid bevordert, maar ook gewoon omdat ik iedereen een dagelijks ‘geluksmomentje op wielen’ gun. Even de kop leeg maken, genieten van de omgeving en je topfit voelen: dat is wat fietsen met je doet!

Reint-Jan Auwema

Namens het College van Burgemeester en Wethouders