Op Fietse nieuws

Home - Al 81 jaar fietsen in het bloed!

Al 81 jaar fietsen in het bloed!

Al 81 jaar fietsen in het bloed!

In 1936 is mijn overgrootvader Eltjo Stuurwold in Groningen voor zichzelf begonnen als fietsenmaker, of zoals het toen nog zo prachtig en welbespraakt “meester fietshersteller” werd genoemd. Een stap die hij toentertijd niet geheel vrijwillig nam maar eigenlijk uit nood geboren was.
Door de 1e crisis raakte hij zijn baan kwijt bij de firma Stokvis in Groningen waar ze aan metaalbewerking deden en fietsframes bouwden. In Utrecht had hij zich laten omscholen tot rijwielhersteller en met zijn diploma op zak als “meester rijwielhersteller” opende hij zijn eigen zaak aan de Visserstraat in Groningen.

Mijn grootvader Bart Stuurwold nam het bedrijf na de oorlog over in 1948. De naam Stuurwold was inmiddels een begrip in de stad en gekleed in stofjas met stropdas werkte mijn opa zich een slag in de rondte om zijn gezin te onderhouden. In 1961 verhuisde de zaak naar de Kijk in ‘t Jatstraat. Mijn vader, Joop Stuurwold, hielp toen ook al als kleine jongen mee in de werkplaats. In 1970 besloot mijn vader om de stap te wagen en voor zichzelf te beginnen in Roden waar hij zijn eigen fietsenzaak opende aan de Heerestraat (huidige InterToys). Daar leerde hij ook mijn moeder kennen die toen werkte bij Fongers Fietsen in Groningen. Samen zijn ze verder gegaan met de opbouw van de zaak.

In 1988 kwam speelgoedgigant Bart Smit om de hoek kijken. Zij wilden graag een filiaal in Roden op de locatie waar mijn ouders hun zaak hadden. Een grote stap volgde. Mijn ouders namen het besluit om het voormalige autogarage Egberts pand en tevens onze huidige locatie aan de Nieuweweg te kopen. Dit was inclusief het benzine station, iets waar mijn vader totaal geen kaas van gegeten had, maar ook dit bracht hij tot een succes!

‘Ondernemers worden niet gemaakt, die worden geboren!’ zoals mijn opa altijd al zei.

In 2001 hebben mijn broer Bart en ik het stokje overgenomen en zijn wij inmiddels al de 4e generatie “Fietsspecialisten” binnen de familie Stuurwold. Iets waar wij enorm trots op zijn. Buiten dat wij enorme fietsliefhebbers zijn en ieder dag met plezier naar ons werk gaan is fietsen niet alleen iets wat onze passie heeft, het zit al 4 generaties in ons bloed.

Wij houden dus niet alleen van dit vak, het zit IN ons en juist dat willen wij iedere dag weer overbrengen op iedereen die onze winkel binnen stapt. Of dat nou voor een reparatie is, een nieuwe binnenband, een nieuwe fiets outfit of een prachtige nieuwe E-bike, wij maken graag iedere dag mensen blij in onze zaak maar nog veel mooier: buiten op de fiets onderweg naar je werk, door het bos of tijdens die prachtige fietstocht die je samen met je gezin op zondagmiddag maakt.

De fiets is niet langer meer het stalen ros wat je gebruikt van A naar B. Nee, de fiets is een onderdeel van onze Nederlandse samenleving, het hoort bij ons land en we staan erom bekend. Fietsen is een lifestyle, een beleving en juist dat dragen wij als fietsspecialisten zo graag uit!

Prachtig om te zien hoe de gemeente Noordenveld zichzelf op de kaart zet als Fietsgemeente! Als totaal leverancier van e-bikes, mountainbikes, racefietsen, stadsfietsen en kinderfietsen denken wij graag mee. We worden dan ook regelmatig betrokken bij de plannen die gemaakt worden binnen de gemeente. Van zowel de herstructurering van onze fietspaden als de aanleg van een ATB route door onze prachtige omgeving.

Zo even een klein beetje historie die op een druilerige zondag opgeschreven is.

Leuk om met een aantal andere enthousiaste fietsliefhebbers fiets ambassadeurs voor de gemeente Noordenveld te zijn! Stiekem ook best een beetje trots, op ons bedrijf maar ook op onze Fietsgemeente!