Op Fietse nieuws

Home - Het verhaal van… Gerard Meijers

Het verhaal van… Gerard Meijers

Het verhaal van… Gerard Meijers

Fietsen is gezond en verslavend

In 1995 heb ik ontdekt hoe verslavend fietsen kan zijn en het is een gezonde verslaving gebleken.

Ik werkte op dat moment in Groningen en ging afwisselend met de bus of de auto. Bij een kantoordag pakte ik de bus, moest ik in de provincie Groningen aan de slag, dan pakte ik de auto.
In 1995 stopte de mooie busverbinding en heb ik de fiets geprobeerd. Ik was blij dat ik het niet elke dag hoefde te doen, maar twee keer per week een enkele reis van 27 km op een gewone fiets was genoeg. Op 1 januari 1996 kwam ik in dienst bij de provincie Drenthe en van meet af aan heb ik de fiets gepakt. Ik fiets jaarlijks ruim 6500 km aan woon-werkverkeer.

Soms vraagt men mij: ‘Fiets je in weer en wind? Én waarom ben je zo gek?’

Nou; het is supergezond, goed voor je conditie, goed voor je gewicht en ’s avonds als je thuis komt ben je de dagelijkse beslommeringen vergeten. Je hebt het verwerkt en bent weer fris.
Wat het woon-werkverkeer betreft gebruik ik een mooie route via Peest – Zeijerveld – Golfbaan en Kloosterveen naar het provinciehuis. Ongeveer een derde ervan fiets ik in Noordenveld. Ze doen hun uiterste best om de scholierenroute in goede orde te houden, wat vooral in herfst en winter belangrijk is. De kwaliteit van de wegen en paden is nergens een probleem, maar de snelheid van automobilisten is nogal eens te hoog. 60 kilometer per uur is de max. op de buitenwegen.

Automobilisten realiseren dat niet altijd. Ze realiseren zich ook niet hoe gevaarlijk het voor fietsers is als er een auto met soms 100 kilometer per uur langs je sjeest. Ik denk dan wel eens: ga zelf fietsen, dan merk je het.

Ik waardeer de inzet van de gemeente om fietsgemeente te worden en ondersteun het waar mogelijk van harte. In de vrije tijd pak ik ook vaak de fiets, de gewone fiets. Ik heb een tijdje op de mountainbike gereden, maar dat is inmiddels 15 jaar geleden. Mijn fietsgroepje viel destijds uit elkaar en toen was de lol er af. Voor mij niet erg, omdat ik wel genoeg fiets en genoeg andere zaken doe. Eén van de fietsgerelateerde zaken is mijn functie als secretaris van het Wielercomité Norg. Een mooie ontspanning, want we organiseren jaarlijks twee evenementen, de Streetrace en de cyclocross wedstrijd ( tweede kerstdag). Hierbij krijgen wij natuurlijk steun van de gemeente en dit jaar ook van de provincie. Daardoor hebben we een professionaliseringsslag kunnen maken en materialen aangeschaft.

Kortom: fietsen verveelt nooit, is gezond en maakt je blij.

Gerard Meijers