Op Fietse nieuws

Home - De Drenthe 200 van… Berend Slagter!

De Drenthe 200 van… Berend Slagter!

De Drenthe 200 van… Berend Slagter!

Op 28 december staat alweer de derde editie van de Drenthe 200 op het programma, met start en finish inmiddels traditioneel op de Brink in Roden. Er doen ook dit jaar meerdere Noordenvelders mee aan deze epische onderneming. Want 200 kilometer door de bossen, in december, dat is niet niks! Omdat we benieuwd zijn naar hoe de Drenthe 200 leeft in Noordenveld en hoe de deelnemers zich hebben voorbereid, zijn we in de telefoon gekropen en hebben we een paar deelnemers uit de gemeente opgebeld om ze het hemd van het lijf te vragen. We beginnen met Berend Slagter. Peizenaar, bekend gezicht in het noordelijke wielerwereldje en werkzaam bij Bike Life Roden.

Berend, om maar meteen met de deur in huis te vallen. Kun je tegen modder?
Wat is dat nou voor vraag? Zijn er mensen die niet goed tegen modder kunnen? Het is maar zand met water. In de regel reageert mijn lijf op beide niet echt vreemd.

Heb je de Drenthe 200 al eens eerder gereden? Zo ja; heb je nog tips voor anderen?

Ja, vorig reed ik ‘m ook. Bijzonder genoten, vooral achteraf. De voldoening van zo’n tocht volbrengen is ontzettend groot. Ontzettend belangrijk: start behoudend. Tweehonderd kilometer is stiekem best ver. Vorig jaar was ik na zeventig kilometer eigenlijk al compleet naar de vaantjes. Dan zijn het nog honderddertig lange, lange kilometers…

Hoe zag je voorbereiding eruit?
In het weekend ging ik regelmatig het bos in om aan m’n stuurtechniek te werken en het gevoel te krijgen met de ondergrond. Vaak een lange duurrit van zo’n honderd kilometer. Doordeweeks trainde ik regelmatig binnen: een uurtje op de indoortrainer met een kwalitatief goede training.

Ga je op de mountainbike of op de crosser?
Gevoelig punt. Na de Drenthe 200 die ik op de crosser reed wist ik al heel snel dat ik ‘m nooit en te nimmer meer wilde rijden. Na een tijdje veranderde dat; op een mountainbike zou het vast makkelijker gaan, dacht ik. Toch maar ingeschreven voor deze editie. Nou is de ellende dat ik nog steeds geen mountainbike onder de kont heb. Crossen is namelijk veel gaver. Dus dit wordt een bijzonder ellendige editie, opnieuw.

Heb je een bepaalde tijd of klassering als doel gesteld?
Nee. Met de vreselijk natte omstandigheden van dit jaar ben ik al blij als ik voor het donker binnen ben. Beste Peizenaar zou natuurlijk mooi zijn, maar misschien is dat wat te ambitieus voor zo’n hark als ik.

Wat ga je eten en drinken onderweg?
Ik kan echt heel goed eten en drinken. Met reepjes, gelletjes en dorstlesser red ik het eigenlijk prima, maar de kop soep onderweg deed me vorig jaar ook erg goed. Eigenlijk verheug ik me nu al op zo’n hele dag lekker eten.

Waar zie je het meest tegenop?
Natte, gladde, modderige singletracks ergens op het verste punt van de route. Vorig jaar heb ik een paar keer bijna huilend naast de fiets gestaan omdat ik door de vermoeidheid niet meer wist hoe je ook alweer een fiets bestuurt.

En waar kijk je het meest naar uit?
Het moment dat ik de finish kan zien. Asfalt onder de wielen, rumoer van de speaker op de achtergrond, een laf applausje van het handjevol toeschouwers dat rond die tijd nog aanwezig is. Obligaat gesprekje met de speaker, als ik geluk heb. Heerlijk.

Het lijkt erop dat het hier en daar modderploegen gaat worden. Hoe is je fietstechniek?
Jij weet best dat ik eigenlijk helemaal niet kan crossen. Dom stampen, dat kan ik dan weer wel. Ik hoop heel, heel erg dat ik het daar dit jaar weer mee red.

Berend, ontzettend bedankt voor je tijd en succes de 28e!