Op Fietse nieuws

Home - Blog: Op Fietse naar Den Haag

Blog: Op Fietse naar Den Haag

Blog: Op Fietse naar Den Haag

“Hé Borchers, jij hier ook?” Met een grote glimlach word ik door Roger de Groot begroet. De burgermeester van gemeente De Wolden zal het peloton ondernemers en bestuurders uit Drenthe wegschieten voor een bijzondere fietstocht. Op mijn zojuist ontvangen wielrenshirt staat Op Fietse, Drenthe op Fietsafstand van Den Haag. Om mij heen een dikke vijftig mannen en vrouwen in hetzelfde shirt; wat een prachtig gezicht!  Terwijl het peloton zich vanuit Meppel in gang zet vallen de eerste druppen uit de hemel. Nee, het wordt geen stralende septemberdag. De regenjacks gaan aan, maar niemand mort. ’t Is wat het is; “wie giet naor Den Haag”

Onderweg blijkt het netwerk groot. Veel bekende gezichten met allemaal een andere connectie komen in dit peloton samen. Als zelfstandig ondernemer ondersteun ik gemeenten bij het maken van beleid op het gebied van de arbeidsmarkt. In deze groep een keur aan ondernemers en bestuurders die allen op die arbeidsmarkt hun rol hebben. Een arbeidsmarkt die aantrekkelijk is voor bedrijven uit het “westen”, maar niet alleen de arbeidsmarkt. Drenthe is bij uitstek een aantrekkelijke fietsprovincie. Op de racefiets, de ATB of de stadsfiets; voor elk wat wils.

Maar Drenthe ligt al achter ons als het peloton indikt en met het pondje van Genemuiden het Zwarte Water oversteekt. Guus Olijerhoek krijgt de microfoon van RTV Drenthe onder de neus gedrukt. Wat er zo leuk is aan fietsen door de regen naar Den Haag vraagt journalist Jeroen Kelderman zich af. Veel tijd krijgt Guus niet voor zijn antwoord, het pondje legt aan en we moeten weer verder.

Burgermeester Marco Out sleurt met de organiserende ondernemers van GRINTA  aan kop van het peloton. De GRINTA-ondernemers fietsen iedere maand als netwerkbijeenkomst door Drenthe. Voor hen is Den Haag werkelijk op fietsafstand. Maar ook de organiserende kwaliteiten van de Drentse ondernemers zijn top. Onderweg worden de fietsers door motards veilig door het verkeer geloodst, tijdens twee pauzes gefoerageerd en materiaalpech wordt door de bezemwagen vakkundig opgelost. Het is V.ND..G goed geregeld.

Het peloton raast via Almere door Weesp, Abcoude, Uithoorn naar Kudelstraat. Henk van der Laan van Martini reclamemakers, Reint Jan Auwema wethouder sport in Noordenveld, Eduard Annen en Hans de Boer (JS Consultancy) evalueren onder het genot van Drents stoet de eerste 100 km en leggen nieuwe netwerkverbanden.

Dan gaat het via Alphen aan de Rijn naar Zoeterwoude. Hier staan gedeputeerden van de provincie klaar om ons het laatste stuk te begeleiden. Henk Jumulet start zijn speed pedelec-fiets en zoeft voor het peloton uit.  Bij de wielrenners krijgen minder getrainde atleten het iets moeilijker, we zijn inmiddels de 150 kilometer ruim gepasseerd. Maar de saamhorigheid is groot en zo zorgen de sterkste renners voor een duwtje in de rug, waardoor het peloton compleet op het Binnenhof in Den Haag arriveert.

Daar vallen de deelnemers elkaar vermoeid en voldaan in de armen. Mieke Zijl (SportDrenthe) maakt nog snel een selfie met Renate Groenewold (wie kent haar niet). Velen volgen het voorbeeld en uiteraard mag ook de groepsfoto niet ontbreken. Dan weer snel verder, want Jozias van Aartsen staat op de Drentse Markt het peloton op te wachten om zijn waardering voor de sportieve prestatie uit te spreken.

Inmiddels is het rond vijven als we de eindbestemming bereiken. Welgeteld 203 kilometer staat er op mijn Garmin. Na bijna tien uur onderweg te zijn -waarvan ruim zeven uur gefietst – worden we bij Lindobeach onthaald met een heerlijk Italiaans buffet om de verbruikte koolhydraten aan te vullen. En eindelijk WARM water om te douchen nadat we de hele dag in een druilige regen hebben doorgebracht.

Het bewijs is geleverd. Zelfs onder niet ideale omstandigheden ligt Den Haag op fietsafstand van Drenthe. Nu nog de vraag…ligt Drenthe ook op fietsafstand van Den Haag. We dagen ze uit, want “Drenthe doet wat met je”.

 

Over Fred

Fred Borchers is eigenaar van Borca Consult en adviseur op het gebied van arbeidsmarkt en werkgelegenheid. Vanuit zijn bedrijf werkt hij veel voor gemeenten in de provincie Drenthe. Naast het werk is hij gepassioneerd wielrenner en ATB-er met een voorliefde voor de Drentse natuurgebieden.

https://www.linkedin.com/in/fredborchers/

www.borca.nl