Op Fietse nieuws

Home - Alex Kapma, een leven vol fietsen

Alex Kapma, een leven vol fietsen

Alex Kapma, een leven vol fietsen

Wie Alex Kapma zegt, zegt fietsen. De geboren en getogen Peizenaar heeft letterlijk alle kanten van de tweewieler, de wielersport en alles wat daar mee samenhangt gezien. Omdat hij bovendien met grootse plannen rondloopt om de gemeente Noordenveld tot toonaangevende fietsenclave te maken, is hij terecht aangewezen als één van de ambassadeurs van ‘Noordenveld dé Fietsgemeente’.

Op de vraag of hij terug kan kijken op een leven als wielrenner, reageert Alex met gepaste bescheidenheid: ‘Toen ik zeven was ben ik inderdaad begonnen met fietsen. Ik werd daarbij vooral geïnspireerd door dorpsgenoot Bert Wekema.’ (In de jaren tachtig van de vorige eeuw 3 jaar prof bij Panasonic en Transvemij het latere TVM. Zijn carrière als prof eindigde toen hij weigerde doping te gebruiken. –red.)

De jonge Kapma was actief tot en met de junioren. ‘Maar ik kon geen potten breken en fungeerde met name als slachtvee.’ Dat wil echter niet zeggen dat hij ooit nog weer los kwam van de wielersport. ‘In 1994 ben ik samen met Johan Wekema een fietsenzaak begonnen in Peize onder de naam Race Center. Vijf jaar daarna hebben we wielervereniging De Kannibaal opgericht om het gat tussen een toerclub en een wedstrijdvereniging te dichten. En De Kannibaal bestaat nog steeds en is een bloeiende vereniging met een wieler- en schaatsafdeling.’

Sinds 2000 is de zaak verkast naar de Kanaalstraat in Roden. Bovendien ontwikkelde Alex zijn eigen fietskledinglijn RBL. En sinds 2016 werkt hij aan zijn grote droom Cycling Valley. ‘Cycling Valley wordt dé plek in Roden waar elke fietser zijn hart kan ophalen. Het wordt de startlocatie van schitterende mountainbikeroutes, maar er komt ook een testbaan voor e-bikes, na het fietsen neem je er een bakje koffie met appeltaart, op een groot scherm kijk je naar een koers terwijl intussen je fiets wordt gerepareerd, er worden clinics gegeven, maar er is ook een fietswasstraat en conceptstores tonen er hun nieuwste modellen’, ratelt de bevlogen Kapma door.

Omdat de ruimte voor dit interview nu eenmaal niet van elastiek is, moet hij het hier echter bij laten. Wel wil hij het volgende nog even kwijt: ‘Ik begin binnenkort met de aanleg van een ATB-baan naast de zaak aan de Vrijetijdsboulevard. Al was het alleen maar om te laten zien dat het mij menens is met het streven naar ‘Noordenveld dé Fietsgemeente’.’